Notice: Undefined offset: 8192 in /home/croatia/public_html/galerija-fotografija/include/debugger.inc.php on line 112

Notice: Undefined offset: 8192 in /home/croatia/public_html/galerija-fotografija/include/debugger.inc.php on line 112
cro-eu.com - Valja pročitati/Gardist - hrvatski vojni list

 cro-eu.com

Home > Književnost > Valja pročitati
Click to view full size image
Gardist - hrvatski vojni list
Na današnji dan (25. listopada 1991.) iz tiska je izašao prvi broj "Gardista". Riječ je o prvom hrvatskom vojnom listu, koji je kontinuirano izlazio sve do 1992., a kojeg su na prvim crtama obrane primali i čitali hrvatski branitelji. Osnivač i glavni urednik ovih novina, koje su izlazile u sklopu slavne 117. brigade Koprivničko – križevačke županije, odnosno tada vojne pošte 2139, bio je Mladen Pavković, dok su se u njegovu radu iznimno iskazali i dragovoljci Domovinskog rata Vladimir Kostjuk, Dragutin Rendić, Antun i Bojan Mijatović, Dragan Vicković te Stanko Gazivoda. Glasilo se, besplatno, moglo nabaviti i na novinskim kioscima, a često je bilo jedina veza između branitelja i članova njihovih obitelji.

U uvodu ovog lista, Pavković je uz ostalo napisao: "Mora ih se pobijediti", a u tom komentaru je uz ostalo dodao i ovo: "Srpski okupatori ne poštuju nikakva pravila. Njih se ne može preokrenuti, njih se mora – pobijediti!". I to se dogodilo!
Vjekoslav Krsnik-Ivo Josipovic kronologijs izrdaje.jpg Dnevni zapisci jednog ustasa o Bosansko-hercegovackom ustanku 1875-1876 godine.jpg Gardist - hrvatski vojni list.gif Razmjena ratnih zarobljenika.jpg U sjeni sutrasnjice Zagreb 1944.jpg
Rate this file (No vote yet)
Rubbish
Poor
Fair
Good
Excellent
Great